Monday, December 23, 2013

BAHAYA DI SEBALIK GARAM BIASA

INFO PENTING!! ANDA HARUS TAHU!!

Masakan kita seharian mengandungi garam tersembunyi!! Garam terkandung dlm bahan masakan seperti kicap, sos, mayonis,penambah perisa,ikan masin dan lain2 lagi.. Garam tersebut berkimia dan berasid boleh menjejaskan kesihatan.

Begitu juga dgn garam biasa yg ada di dapur kita..Air laut adalah sumber utama utk mghasilkan garam.Namun demikian inikah hakikatnya laut kini kian tercemar. Jika laut tercemar maka garam yang dihasilkan juga turut tercemar. Oleh sebab itulah perlu ada kaedah bagaimana untuk menghasilkan garam yang selamat, yang menyihatkan serta berkhasiat untuk sistem badan kita.

Jadi langkah selamatnya ialah perlu BAKAR garam tersebut untuk menyingkirkan segala unsur-unsur tercemar dan menghasilkan garam yang bermutu untuk kegunaan kita seharian.

Garam buluh adalah garam laut yang dibakar secara traditional utk menyingkirkan kimia, logam berat dan asid. Garam Buluh beralkali dan banyak mineral amat sesuai untuk kesihatan.

Khasiat Garam Buluh memang terbukti dalam masyarakat Korea yang mempunyai tahap kesihatan yang lebih baik, malah jangka hayat penduduknya juga amat panjang.

YANG PALING BESSTT!!! Garam Buluh juga amat bagus utk menjaga keremajaan kulit dan melambatkan proses penuaan. Ini bermakna amat sesuai untuk awet muda. 


Kehebatan Garam Buluh dan Khasiatnya

Kali ni saya nak berkongsi dgn anda kehebatan Garam Buluh , banyak manfaat dan khasiat yang terdapat daripada GARAM BULUH. Pada masa kini ramai yang menghidapi pelbagai jenis penyakit, yang lebih teruk lagi kanak-kanak pun mudah dapat penyakit...Kenapa ye? sebab pada zaman sekarang ini makanan harian kita mengandungi banyak bahan yang tercemar. Oleh itu kali ni saya ingin berkongsi kehebatan yang terdapat daripada garam buluh,mudah-mudahan perkongsian ini boleh membantu anda dari menghidapi pelbagai jenis penyakit, insyallah.

Garam buluh pada asalnya, terdapat dua jenis:

Garam Buluh untuk masak
Garam Buluh untuk minum

Tapi dgn perkembangan zaman yg makin laju ni,
garam buluh juga boleh didapati dalam bentuk kopi ataupun sabun (mandi, shampu & ubat gigi)

GARAM BULUH MINUMAN/MASAKAN INI MENGANDUNGI :
70 - 80 JENIS MINERAL ANTARANYA KALSIUM, MAGNESIUM, ZINK, FOSFORUS & BESI

“ Hampir semua penyakit dikaitkan dengan kekurangan zat galian “
-Professor Dr. Pauling (2 kali Pemenang Nobel Award)


BERSIFAT ALKALI DAN MEMPUNYAI BACAAN PH SEHINGGA 10.44
“Badan berasid dan toksin yang tinggi adalah punca segala penyakit “ -Dr. Cahng Jia Lui
( Chung Hwa Natural Medication, Pengarang Buku : The truth ofs Not Getting Sick “


BERSIFAT ANTI - OKSIDA DAN MEMPUNYAI BACAAN ORP PADA PARAS -400mv
“Radikal bebas adalah punca utama penyakit zaman moden termasuk proses penuaan & kanser “ - Dr. Choda Hikarim

DENGAN KANDUNGAN KHASIAT-KHASIAT SEPERTI DI ATAS, GARAM BULUH INI MAMPU UNTUK :

  1. MENGAWAL PH BADAN, boleh menuetralkan toksin berasid dengan cepat seperti asid urik,gula dalam darah,kolestrol dan lain-lain.
  2. MENCEGAH & MERAWAT penyakit kronik seperti penyakit jantung, darah tinggi, buah pinggan, kencing manis, kanser dan lain-lain masalah kesihatan.
  3. MEMBAIKI MASALAH SISTEM PENGHADAMAN seperti : gastrik, ulser perut, masalah usus,buasir sembelit dan lain-lain.
  4. Bagi pesakit jantung, buah pinggang, darah tinggi di nasihatkan menggunakan garam ini berbanding garam biasa.
  5. Mempunyai kesan detoksifikasi, PEMBUNUH KUMAN, ANTI KERADANGAN, dan MENEUTRALKAN LOGAM BERAT, dengan itu ia amat berkesan untuk keradangan paru-paru, hati, buah pinggang, sendi-sendi, mulut dan perut serta lain-lain.
  6. Melegakan masalah alahan, pigmentasi dan lain-lain MASALAH KULIT. Ia juga boleh MENGHINDARKAN MASALAH BADAN BERBAU, kulat di kaki (Hongkong foot).
  7. MELAMBATKAN PROSES PENUAAN, NYANYUK, serta mengurangkan penyakit Parkinson atau senile dementia.
atau secara ringkasnya



Jom bertukar jom!

1. GARAM BULUH PREMIER COOKING SALTPOWDER :
- 1 BOTOL = RM 55 ( FREE DELIVERY )

2. GARAM BULUH PREMIER DRINK :
- 1 KOTAK = 40 sachet = RM 130 ( FREE DELIVERY )




PM saya atai like  facebook : Be Beauty And Wellness With Me
atau whatsapp kt no.hp ni ye.. : 012-7511934

Thursday, December 19, 2013

APA ITU BVSM??

BVSM Bio Velocity Sleep Mate


RAMAI SANGAT YANG PM SAYA BERTANYA ~ APA SEBENARNYA BVSM NI??? 
Hari-hari ada testimonial yang best-best~

Bio Velocity Sleepmate adalah pelapik tilam yang :

● pertama di dunia dan di Malaysia ● di suntik/ di sembur garam laut dalam ● di dedahkan pada cahaya matahari selama sebulan - waktu dhuha sahaja sebab masa ni ada unsur istimewa pada cahaya matahari untuk kesihatan dan keberkatan

Kajian selama 20 tahun - BVSM hasil kajian saintis Jerman ,garam laut dalam dari Korea dan di kilangkan di Malaysia.

KENAPA GARAM ?

● rawatan garam sudah lama di amalkan di blok Soviet dan Eropah timur dan negeri China. 

● garam juga mainkan peranan penting dalam perubatan Islam ● gangguan makhluk halus ,penawar racun.

Di adun dalam bentuk Bio Velocity - kelajuan gelombang yang berupaya mennembusi badan manusia - bergetar bertindak dgn molikul air dalam badan-ikatan air terputus terbebas tenaga dalam bentuk haba -terhasil oksigen.

Bila haba di bebaskan ia melarutkan kolestrol yg tersumbat di salur darah juga larutkan darah beku di arteri jantung dan otak - darah lancar seluruh badan

Bila darah lancar semua masalah kesihatan akan beres dgn izinNya- hormon balance,renewal sel berlaku sbb tu kita boleh jadi semakin sihat dan awet muda.

KENAPA TENAGA MATAHARI DAN GARAM NI DIPROSES PADA SLEEPMATE ?

● sebab masa tidurlah renewal sel berlaku- tapi hanya dengan tidur yang lena. 
● BVSM bantu anda untuk dapatkan 'deep sleep' tanpa gangguan supaya segala proses      penyembuhan berlaku dgn maksima yg mungkin 
● otak dapat berehat dari sebarang emosi,interaksi dan membuat keputusan 
● tidur yg lena dgn sleepmate akan pulihkan aura -rasa happy


Photo: BVSM - Kesan Di Dalam Kesihatan

BVSM kini semakin ramai diminati oleh pengguna di Malaysia, Indonesia, Singapura dan Brunei. BVSM adalah singkatan perkataan Bio Velocity Sleep Mate yang bertindak menjadi pelapik tilam atau selimut adalah satu-satunya kaedah yang mudah dan murah untuk menjadikan seisi keluarga mendapat manfaat teknologi cahaya dan tenaga suria secara semulajadi.

BVSM diasaskan oleh seorang professor dari Russia bernama Professor Dr. Edward dengan melakukan kajian selama 20 tahun di dalam menjadikan ia sebuah realiti bagaimana TENAGA SURIA waktu Dhuha atau jam 8:00 - 10:00 pagi waktu Malaysia boleh disimpan dan dimanfaatkan untuk kemudahan kesihatan walaupun di luar waktu tersebut.

Tawaran Istimewa, Hubungi kami segera! 

Sms/Call/Wsap 0139407962


RAMAI YANG SUDAH SEMBUH DARI SAKIT KRONIK YG DI TANGGUNG BERTAHUN

● senggugut
● stroke 
● slipdisc 
● migraine 
● tekakan perasaan 
● gila / sakit jiwa 
● insomia 
● darah tinggi 
● koma sbb otak kecut 
● asma dan apa saja masalah kesihatan


                                 Photo: Dapat masej Whatspp dr Pza kawan yg beli BVSM ari tu " Kak . Nway kebas kaki Pza dah xder. Mula2 pakai kat situ rasa cam ada karen2..

Alhamdulillah Kak.. Aritu anak buah Pza sakit kepala tido atas tu pun dia kata much better.."......Ikhtiar dan Usaha ada pelbagai cara.Asalkan tidak bercanggah dgn syariat dan akidah...Kuasa penyembuhan di tangan NYA.
~013-9407962~

CUMA PERLU TIDUR JERRR 
Tidur dgn BVSM bagi yg belum sakit In Shaa Allah dapat elakan sakit jantung dan stroke

Bila dah mula bersama BVSM:

~ada yg cepat rasa kesannya ~ada yg lambat rasa ~ada yg kata terus rasa nak muntah ~ada yg kata lega kak ...1st night tidur...subhanallah sedapnyerrr tidur..ringannyerr     badan 
~ada yg rasa..kakak masalah tulang belakang saya ....masih rasa sampai sekarang         w/pun kurang 
~ada yg kata...tulang blkg saya dah okkk....alhamdulillah 
~ada yg kata kak saya muntah2!! 
~ada yg kata kakk malam tadi saya mimpi teruk dan takuttt!! 
~ada yg kata kak saya tak boleh tidur malam tadi 
~ada yg kata kak saya dah bertahun tak boleh tidur.... mlm tadi saya tidur lena !! ~ada yang kata kak masalah kronik saya selama 6 tahun bagai di buang terus

apapun...cara kerja BVSM

~ membelai dan mengurut mesra badan anda dan menyihatkan sel ~detox ~baiki ~pulih

BERAPA LAMA????...inilah yg anda kena tahu!!

~ada yg badan dah ada macam2!! (berkarat dalam badan kita tak tahu...ingatkan diri   saya juga) 
~ada yg problem saraf ~ada yg lemakkkk banykkkkk!! 
~ada yg sel dah lembab!! 
~ada yg air sgt kurang...(dlm badan kemarau!!)

so..apa yg berlaku pada body dan perasaan anda bila BERSAMA BVSM..bergantung kpd sistem badan masing2!!

TIPS:..berdasarkan banyak pengalaman...macam2 ada..ramai yg dapat manafaat segera dalam masa 3 hari.... walaupun tempoh penyembuhan biasanya 21 hari.. Jadi dalam masa 21 hari tu, anda sabar, bersangka baik, teruskan tidur di atasnya, minum air mineral 10-15 gelas sehari & minta doa sungguh2 kepada Allah swt

**** Untuk kes-kes mistik - sila dapatkan khidmat nasihat dan cara rawatan dari Smart Tycoon Well Trained Consultants

JIKA ANDA SAYANG KESIHATAN ANDA!!!! TIDAK RUGI ANDA MENGELUARKAN SEDIKIT DUIT UNTUK MENCUBANYAAAAA!!!

Tnggu apa lagi!!! AYUH DAPATKAN 1 BVSM UNTUK ANDA DAN KELUARGA ANDA!!!!! TAK SALAH MELABUR UTK KESIHATAN DIRI & KELUARGA…sila email ke ainulairina@gmail.com or call sy 012-7511934 (Ain)





Wednesday, December 18, 2013

PELUANG MENJADI USAHAWAN..

Berminat utk berniaga...? - OK - minat penting

Modal tak berapa ada...? - OK - kita berdikit2

Takde Ilmu...? - OK - ilmu akan diberi ONLINE ataupun OFFLINE coaching

a) Produk : clinical tested, international certified, HALAL dari JAKIM, dan testimoni dari beribu pengguna. Ini juga peluang baik untuk anda melalukan 'transformasi wajah dan kulit yang lebih cerah, gebu dan berseri dalam masa 3hari sahaja'. (rujuk pada gambar ini)

b) Gerak kerja : hanya perlukan komitmen dari anda untuk online facebook 30minit hingga 1 jam sahaja setiap hari. (jalankan secara online je!)

c) Potensi Pendapatan : Tiada had, RM2000~RM5000 sebulan, insentif fees, melancong 3x setahun, dll.

d) Bantuan : Web promosi percuma, bimbingan dari komuniti usahawan internet, bimbingan dari pakar2 produk. Mentor anda adalah seorang ibu yang bergelar jutawan

Apa yg kami sediakan utk anda;

1. Ilmu Marketing online free (yg berharga rm999 satu sesi -course diluar)
2 .Produk dibekalkan
3. Iklan/promotion online disediakan
4. Personal coaching online marketing sehingga expert(jika ambik course diluar hanya 1x coaching)

Terbuka untuk student, suri rumah, pekerja dan sesiapa sahaja.

JOMMmmmm!!!!

Kejayaan adalah PILIHAN...bukan kebetulan...
Dengan ILMU MENTOR SISTEM, TINDAKAN dan ISTIKOMAH...
Pasti KEJAYAAN diraih...

Bersama saya...
Bersama Bersatu Berjuang..
PM saya untuk maklumat lanjut..

012-7511934


Photo: Berminat utk berniaga...? - OK - minat penting

Modal tak berapa ada...? - OK - kita berdikit2

Takde Ilmu...? - OK  - ilmu akan diberi ONLINE ataupun OFFLINE coaching

a) Produk : clinical tested, international certified, HALAL dari JAKIM, dan testimoni dari beribu pengguna. Ini juga peluang baik untuk anda melalukan 'transformasi wajah dan kulit yang lebih cerah, gebu dan berseri dalam masa 3hari sahaja'. (rujuk pada gambar ini)

b) Gerak kerja : hanya perlukan komitmen dari anda untuk online facebook 30minit hingga 1 jam sahaja setiap hari. (jalankan secara online je!)

c) Potensi Pendapatan : Tiada had, RM2000~RM5000 sebulan, insentif fees, melancong 3x setahun, dll.

d) Bantuan : Web promosi percuma, bimbingan dari komuniti usahawan internet, bimbingan dari pakar2 produk. Mentor anda adalah seorang ibu yang bergelar jutawan

Apa yg kami sediakan utk anda; 

1. Ilmu Marketing online free (yg berharga rm999 satu sesi -course diluar)
2 .Produk dibekalkan
3. Iklan/promotion online disediakan
4. Personal coaching online marketing sehingga expert(jika ambik course diluar hanya 1x coaching)

Terbuka untuk student, suri rumah, pekerja dan sesiapa sahaja.

JOMMmmmm!!!!

Kejayaan adalah PILIHAN...bukan kebetulan...
Dengan ILMU MENTOR SISTEM, TINDAKAN dan ISTIKOMAH...
Pasti KEJAYAAN diraih...

Bersama saya...
Bersama Bersatu Berjuang..
PM saya untuk maklumat lanjut..

012-7511934

SUAMI MERAYU ISTERI AMALKAN PIL MAHARANI???


>>CANTIK DALAM, CANTIK LUAR<<

>>INI BERITA BAIK UNTUK ISTERI-ISTERI YANG MEMENTINGKAN KECANTIKAN DALAMAN & KECANTIKAN LUARAN <<

== MAHARANI HERBA TERBAIK DUNIA ==

Maharani disenaraikan sebagai antara Herba Terbaik Dunia untuk kaum wanita. Antara khasiat maharani adalah seperti berikut :

* Melegakan kesakitan akibat senggugut
* Menyelaraskan kitaran haid yang tidak teratur
* Menyihatkan tubuh badan, mengurangkan keletihan
* Melancarkan peredaran darah
* Meningkatkan sistem imunisasi, menguatkan kaki dan tangan
* Menyerlahkan wajah berseri dan awet muda
* Menyuburkan badan sebelum dan selepas bersalin
* Meningkatkan rangsangan, kebahagiaan kepada pasangan

Dalam masa 23 saat selepas pengambilan maharani kita dah boleh rasa beberapa tindak balas...

Masa saya mula2 amik maharani ni dulu...23 saat saya rasa mengantuk yang teramat..nak angkat kelopak mata pun tak terlarat uuu...
Rupa2nya..kalau tindak balas mengantuk yg dirasai, kita mempnyai masalah seperti, kadar gula dalam darah sedikit tinggi, kolestrol dan lemak tinggi, terlalu kuat bekerja dan tak cukup tidur....

Kadang2 ubat yg mahal beratus2 tu belum tentu sesuai utk kita...tak salah kalau kita mencari alternatif lain utk berubat...tapi ingat..setiap orang mempunyai tindak balas yang berbeza antara satu sama lain...

##########################################

Kredit utk pengguna tegar Puan Fiza (TESTIMONI BELIAU)

Ini adalah testimoni saya sendiri...
Lepas bersalin anak bongsu period sy mula tak teratur.. Kadang2 cepat kadang2 lambat...berserta dengan sengugut yg amat teruk...
Bermacam2 ubat telah saya cuba...tapi still sama.....
Sehingga sy bertemu dgn Herba Maharani ni..

Alhamdulillah..habis je sekotak, time sepatutnya period, sy period seperti biasa...

Tapiiiiiiiiiii....
Ya Allah...darah yang keluar hari pertama, kedua dan ketiga, sangat2 banyak, hitam.... berketul2 dan berbauuu..!! Oh My God....!!!
Sy benar2 rasa takut dengan keadaan tu...Tapi Mentor sy CDM Nor Iasyah Maamin menyatakan itu hanya tindak balas biasa...ia mencuci 'dalaman' sy......so kena teruskan...!!

Tapi..masuk hari ke empat, dan sampai hari ke tujuh, period sy bertukar merah yang bersih.... dan yg paling best...langsung tak senggugut...lenguh2 bdn pun dah hilang...

Lepas tu...utk bulan2 seterusnya...period saya kembali normal dan teratur....happy giler u....!!!

Super Duper Best....!!! Sehingga la 1day....(6 bulan selepas pengambilan Maharani)...
Sy dikejutkan bila nurse & sister (ketua jururawat) gagal memasuk alat utk buat ujian Pap Smear ke atas sy...
Doktor sendiri mengesahkan 'baby girl' sy Cantik.....Bersih... Tegang... seperti tk pernah guna...!
Wowww... Mcm tk percaya...!! Sgt teruja masa tu...nape sy tak tahu....??
Ooo sebab "pengetes" takde...(maklumlah En.Hubby selalu outstation blik sesekali aje....)

Bukan setakat itu aje...
Terperasan sekejap...bila En.Hubby balik tegur, kulit semakin licin, muka nampak berseri and glowing2 gittewww..
Bestkan.....!!




Cara Pengambilan Herba Maharani :-
1) 50biji - sebelum breakfast - 1 kali sehari X 6hari
2) 25biji pagi - pagi & malam - 2 kali sehari X 6hari
3) 25biji - pagi @ malam - 1 kali sehari X 12hari
4) 10biji - pagi @ malam - 1 kali sehari X 30hari
5) KURANG dari 10 bj - TIDAK disyorkan

CARA 1 - paling baik : sebelum breakfast adalah plg baik sbb ada byk enzim yg membantu serap nutrien plg berkesan..kalau bole x perlu cuci muka dulu

CARA 2 - alternatif kepada cara 1

CARA 3 - popular : ramai customer selesa dengan cara ni. Makan berterusan selama 12 hari.

CARA 4 - kurang disyorkan : ambil masa agak lama utk habis sekotak, akibatnya ramai yg miss makan disebabkan LUPA .. dos yg kecil juga mungkin menyebabkan kesan lambat dirasai serta healing crisis yg agak lama.

Pengambilan hanya 1 kotak untuk 1 period cycle.
contohnya : Mula makan sebaik habis period , makan 25bj sehari - selama 12 hari. Habis 12 hari (sekotak) , stop.. dan tunggu next period, habis period, sambung kotak seterusnya.
* tiada masalah kalau nak consume 2 kotak sebulan..tapi sekotak sudah mencukupi.

*Tiada pengambilansewaktu period & pregnant

Nak best lg... Gunakn Maharani utk 'mencuci'..
Msuk kn 1 or 2 biji maharani...biarkan dlm 1/2 jam...baru dicuci mcm biasa..
If kita ada keputihan yg bnyk dn kronik... Maharani tu akan hancur masa kita cuci...
Tp kalau SIHAT & MANTOP maharani tu kekal sebiji semasa kita cuci....
Cuba la... Anda pasti teruja bkn saja sihat tp "Harum bak Kasturi" itu kata En. Hubby.

Maharani...'Tongkat Ali wanita'

Info terbaru...
JANUARI 2014 harga akan naik....so jika nak harga yang sgt murah dapatkan SEKARANG!!! sehingga akhir Disember 2013...


Jika berminat emailkan ke ainulairina@gmail.com atau sms/whatsapp 012-7511934

ASBAB BVSM MENURUNKAN TEKANAN DARAH TINGGI

Ramai tak percaya kepada keistimewaan BVSM. Namun semakin hari semakin ramai carian GOOGLE tentang BVSM. Apa kelebihan BVSM sampai boleh menurunkan Tekanan Darah Tinggi.

Tekanan Darah Tinggi berlaku banyak sebab utama, tetapi secara teknikalnya apabila darah memekat atau pembuluh darah semakin sempit ini menyebabkan ANDA akan mengalami tekanan yang lebih. Denyutan Jantung semakin kuat kerana terpaksa berkerja mengepam darah ke seluruh badan untuk menghantar oksigen dan apa jenis keperluan ke seluruh badan anda.

Tekanan Darah Tinggi menyebabkan akan berlaku kegagalan penghantaran oksigen dengan cepat dan simpton-simptom ialah kebas, lenguh anggota, sakit tengkuk dan ada juga yang jadi pening-pening kepala. Ramai yang tidak berani check kesihatan sebab takut doktor membebel sedangkan rundingan itu sangat penting demi kesihatan dan masa depan ANDA.

Nasihat dari pakar kesihatan ialah PERGI CHECK KESIHATAN ANDA di hospital atau klinik berdekatan. Jangan sampai badan kena strok atau pembuluh darah pecah di kepala baru anda mahu bertindak berjumpa doktor. Biasanya doktor akan bagi ubat-ubatan bagi menangani masalah Tekanan Darah Tinggi seperti ubat cair darah.

ANDA PERLU AMBIL UBAT DOKTOR!!!!

Disini, apakah peranan BVSM kepada masalah Tekanan Darah Tinggi ini? Anda boleh jadikan tipa dan panduan ketika menggunakan BVSM. Ini adalah perkongsian daripada rakan pengguna yang menggunakan BVSM selama 1 tahun. Alhamdulillah semua di dalam kawalan walaupun kadang-kadang langgar pantang makan kenduri atau makan malam terlebih.

Kepada anda yang ada simptom Tekanan Darah Tinggi bolehlah pelajari teknik berikut:


Treking Kesihatan Dalam Masa 1 tahun. Pakai BVSM tidak sampai 3 bulan. Alhamdullillah.sms/whatsapp sy utk IKHTIAR seperti beliau..012-7511934

Thursday, December 5, 2013

7 SEBAB KENAPA KITA PERLU BERJAYA DAN KAYA


1. Bila Ibubapa anda masih belum MAMPU menunaikan Rukun Islam ke-5 iaitu Menunaikan Haji, siapakah yang akan membantu menunaikan hajat & impian mereka?

Tergamakkah kita berkata,"aku pun tak ade duit"

2. Bila Ibubapa anda perlukan duit untuk meneruskan sisa2 kehidupan mereka, untuk makan sesuap nasi, seteguk air, siapa yang akan menanggung mereka?

Tergamakkah kita berkata,"aku pun tak cukup makan."

3. Bila Ibubapa anda sakit, siapa yang akan uruskan bil2 klinik, hospital & kos perubatan mereka? Adakah kita hanya perlu pejamkan mata dan pekakkan telinga? Mereka tidak pernah meminta2 dari kita kerana mereka sangat memahami keadaan kita tetapi kita memahami kah keadaan mereka.

Tergamakkah kita berkata,"aku ada banyak hutang nak kena bayar bulan ni."

4. Bila Ibubapa anda bersedih kesunyian, tiada anak2 datang menjenguk...siapa yang akan pulang menjenguk mereka sedangkan anda asyik sibuk memberi alasan "SIBUK". Kesunyian ibubapa kita dapatkah kita rasai? Mereka hanya perlukan kita beberapa ketika sahaja sebab mereka sudah merasai tak lama lagi mereka akan berhijrah ke alam kubur yang jauh lebih sunyi.

Tergamakkah kita berkata,"aku bukan tak nak balik tapi tak dapat cuti."

5. Bila Ibubapa anda ditaqdirkan meninggal dunia, siapakah yang berada disisinya dan menguruskan jenazahnya? Perhatikan wajah ibu/bapa kita buat kali terakhir sebelum kain kapan menutup wajah mereka adakah wajahnya berada dalam keceriaan atau kesedihan.

Tergamakkah kita berkata,"aku bukan tak nak balik tengok mak/bapak aku masa dia sakit tempohari tapi masa tu aku tengah sibuk sangat."

6. Bila Ibubapa anda sudah tidak mampu menguruskan diri mereka akibat keuzuran, mampukah anda uruskan? Ibubapa kita tidak pernah mengeluh ketika mereka membesarkan kita. Mereka akan lakukan yang terbaik untuk memastikan kita mendapat yang terbaik. Biarpun mereka terpaksa berkorban, bertungkus-lumus, bergolok-bergadai tetapi bila tiba giliran kita dapatkah kita lakukan apa yang seharusnya kita lakukan demi SEORANG ibu/ayah? Benarlah, ibu/bapa boleh menjaga 10 orang anak tetapi 10 orang anak belum pasti boleh menjaga seorang ibu/ayah.

Tergamakkah kita berkata,"aku sibuk, biarlah adik-beradik aku yang lain uruskan."

7. Bila Ibubapa anda meminta duit untuk membeli sesuatu yang mereka hajatkan, bolehkah anda berikan tanpa sebarang alasan?Ketahuilah....walau apapun kita lakukan untuk ibubapa kita, kita masih belum mampu membalas jasa mereka kerana setitik air susu ibu...setitik keringat ayah....apakah nilainya pada kita?Lupakah kita bagaimana ibubapa kita membesarkan kita? Boleh kita bayangkan bersama2?....Sedarlah saudara/saudari berkhidmatlah untuk kedua ibubapa kita sementara mereka masih hidup....sedarlah berapa hari lagi kita dapat melihat dan bersama ibubapa kita kerana pengorbanan mereka sangat sangat besar pada kita...

Buktikan!!! Biarpun 100 orang, 1,000 orang, 10,000 orang nak tengok kita gagal TETAPI ada 2 ORANG YANG BENAR2 NAK TENGOK KITA BERJAYA IAITU IBUBAPA KITA. Tunjukkanlah kejayaan sebelum mereka menghembuskan nafas dan menutup mata. Buktikan pada mereka bahawa zuriat yang mereka lahirkan ini adalah zuriat yang sangat HEBAT!

MAKA MARILAH KITA MENILAI DIRI SENDIRI....

SEBAB SAYA DAH TAK ADA IBUBAPA DAN BAPA DAN IBU MERTUA YG TELAH LAMA DIPANGGIL OLEH ILAHI..

Nukilan : Hj Mahamud Bdr Penawar...




Monday, December 2, 2013

GARAM BULUH MEMBANTU MENURUNKAN BERAT BADAN, MERAWAT KENCING MANIS, DARAH TINGGI DAN KEGATALAN KULIT

Assalamualaikum dan Salam Ceria semua.....

Perkongsian dari Sis Zakiah Md Noh

Hari ini bru berkesempatan untuk berkongsi kisah mak mertua saya.. sebenarnya mak mertua saya sebelum ni tak tahu dia menghidap kencing manis dan darah tinggi sehingga lah pada bulan Ogos semasa melakukan pemeriksaan sebelum menunaikan haji...


Doktor beritahu yang mak ada darah tinggi dan kencing manis bacaannya 20 pada ketika itu.
Pada 30 Okt tergerak hati untuk belikan mk mertua garam buluh...mak boleh minum garam buluh ni selamba je tanpa campur dengan jus oren..dia kata 'biasa je rasa garam buluh ni...boleh je mak minum'.

Alhamdulillah 13 Nov yang lepas doktor cakap lepas ni 3 bln baru datang balik...padahal sebelum ni siap kena marah dengan doktor...doktor ingat mak tak makan ubat yang diberi.

Tekanan darah stabil, bacaan kencing manis turun, gatal2 di leher mak sebelum ni da baik dan yang paling best berat badan pun nampaknya menurun...
Syukur alhamdulillah....ingat lagi mak bisik masa raya yang lepas...'jaga mak ye'..kerana bapa mertua saya telah kembali ke rahmatullah pada Ogos 2013...insyaallah kami jaga mak selagi hayat kami masih ada....kesihatan mak sangat bernilai buat kami sekeluarga.


~ PM / Whatsapp Ain 012-7511934 untuk info lebih lanjut



About Me

My photo

Sebuah kisah, satu cerita luahan rasa, bisikan hati untuk dikongsi bersama.

Thanks for viewing My Blog ;-)